Fonduri Europene (3) – Consultantii

Posted by Allen on Jan 25, 2011 in Tara Fagaduintei |

Intr-o tara debusolata, care dispune (doar) teoretic de actuala transa de fonduri europene incepand din 2007, dar care a catadicsit sa isi aprobe cadrul operational si sa il faca functional doar prin 2008, care a ajuns in 2010 sa finalizeze procesul de evaluare al unor proiecte depuse in 2008 si care abia acum trambiteaza cheltuirea vestitelor fonduri drept “prioritate nationala”, pe scurt – intr-o lume usor aberanta si haotica, nici piata de consultanta in domeniu nu avea cum sa fie mai breaza.

Mi-am inceput aventura in Tara Fagaduintei intr-o vreme in care putini vorbeau despre fonduri (si acestia doar in soapta), totul era invaluit in mister iar consultantii erau niste fapturi ce traiau intr-un univers paralel, greu accesibil. La acea vreme conduceam un departament de software si eram interesat sa aflu mai multe despre aceste oportunitati de finantare (atat pentru noi cat si pentru potentiali parteneri sau clienti). La intrebarile puse in stanga si in dreapta raspunsurile erau confuze: “stiu pe cineva, dar este foarte greu de ajuns la el… plus ca nu e ieftin si trebuie sa ii dai o parte din bani la negru”. Dupa cateva luni lipsite de rezultat, am tras concluzia ca trebuie sa ne descurcam singuri si m-am pus pe invatat. De atunci si pana acum am trecut prin: cereri de finantare, studii de fezabilitate (da, atat pentru constructii cat si pentru soft), analize peste analize cost-beneficiu, planuri de afaceri, planuri de marketing, devize, proiecte tehnice si cate si mai cate. Am lucrat in proiecte pe POR, PODCA, POSCCE, PNDR, Transfrontalier, atat ca angajat cat si ca freelancer sau ca proprietar de business. Intamplare sau nu, pana la aceasta ora nu am avut nici un proiect care sa nu fi fost aprobat – numarul celor aprobate se apropie de doua cifre, restul aflandu-se (din motive independente de mine) inca in evaluare. Si ma opresc aici cu reclama mascata.

Cele mai comice situatii cu care m-am confruntat la inceput apareau odata cu intrebarea: “dar ai pe cineva… acolo?”. Mult timp asta a fost mentalitatea inclusiv in randul aplicantilor, intretinuta aritificial de… (si uite cum am ajuns la prima categorie de consultanti de care trebuie sa va feriti):

1. Consultantii-caracatita. Sunt cei care nu doar cunosc sistemul, dar sunt infiltrati adanc in el. Au tentaculele intinse pretutindeni si fiecare tentacul tine cate o maneta capabila sa “faca lucrurile sa mearga”. Suna fantezist? Desigur! Putem sa ii verificam? Nu prea. Si sincer, dupa ce am vazut ca proiectele se aproba si fara ei, nici ca mi-a pasat daca indruga baliverne sau chiar au vreo influenta asupra intregului proces. Oricum, la stressul pe care il indura evaluatorii si la rata lor de improspatare versus numarul celor care se lauda ca “stiu pe cineva” tind sa cred ca majoritatea bluff-eaza. Dincolo de reusita sau nu, acest gen de consultanti se remarca printr-un lucru: onorarii foarte mari, luate in avans, de multe ori “la negru”. Justificarea pe care o dau pentru aceste cerinte este ca trebuie hranite toate tentaculele, inainte de aprobare. Evident, in conditiile descrise, sumele sunt neeligibile in cadrul proiectului (imi place sa cred ca v-ati prins deja de asta)

…sa continuam enumerarea:

2. Consultantii-pescar. Incep direct cu un exemplu: ma suna in urma cu doi ani un domn cu accent puternic maghiar – “blabla, suntem de la Centrul de Elaborare Proiecte Unionale (CEPU) din Tg Mures, dorim sa va ajutam sa accesati fonduri… blabla”. Dupa mai multe intrebari la obiect, lucurile stateau in felul urmator: clientii care “muscau” plateau 10-20-30 de milioane pe an pentru a fi introdusi intr-o baza si a li se trimite mailuri cu oportunitati de finantare. Atat. Aaaa, consultanta? Aia vine peste, dupa. Asta da business! Au reusit (am gasit pe net dovezi despre asta) sa stranga o avere frumusica, vanzand informatii care sunt free si disponibile pe Internet. Si asemeni lor mai sunt multi altii

3. Consultantii-”premium”. Sunt fie prea mari si de succes, fie bluff-eaza, fie lipsiti de etica si rupti de realitate. Sunt cei care percep onorariu, procentual sau fix, in suma mare si inainte de aprobarea proiectului. Pentru ei treaba e simpla: vrei sa iti scriu proiectul? Te costa atat – unde atat am auzit ca poate sa fie chiar si 10% din valoarea in euro a unei sume cu 6 cifre. Ce e anormal in aceasta abordare? Ca, practic, ei in calitate de consultanti nu isi asuma (financiar vorbind) riscul unui eventual esec. Indiferent de rata de succes, de numele firmei si de experienta, riscul este normal sa fie impartit, cu atat mai mult cu cat un eventual esec depinde in mare masura (si) de efortul si calitatea consultantului. Era sa uit: unii cer bani si pentru analiza preliminara – sa iti spuna daca proiectul are sau nu oportunitati de finantare pe diverse axe, daca solicitantul e eligibil etc. Bleah!

4. Consultantii-ogar. Sunt slabi pentru ca alearga mult dupa hrana putina sau deloc. Ti-ar spune orice, numai sa roada si ei un os. De obicei, “orice”-ul asta inseamna ca iti vand in vorbe mai mult decat contractual, speculand usoara dezorientare a clientului. Concret, pe doi lei spun ca iti rezolva totul. Dar din cei doi lei unul sa il ia inainte, unul este “success-fee” (principiu corect, de altfel). De “success-fee” rezolva ei si partea de implementare (managementul de proiect), bonus. Ca sa iti dai seama ca pretul este de dumping si ca, de fapt, vei face cam singur tot ce tine de implementare este de ajuns sa raportezi suma ramasa pentru implementare la durata proiectului si sa te gandesti ce efort lunar poate sa acopere din partea consultantului… nemaivorbind de responsabilitatile aferente.

Nu exista padure fara uscaturi. La categoria asta ii includ pe cei patru pomeniti mai sus. Si totusi, exista speranta si am inceput sa intalnesc din ce in ce mai des modelul pe care eu il consider corect si dupa care ma ghidez. Pentru cel in cautare de consultant, check-list-ul ar trebui sa arate in felul urmator:

  • Experienta si expertiza. Este capabil consultantul sa imi raspunda la intrebari/nelamuriri/curiozitati/temeri etc legate de liniile de finantare? Mi-a facut, gratuit!, analiza de eligibilitate a solicitantului/activitatilor/cheltuielilor si e capabil sa imi raspunda la intrebarile pe aceasta tema? Pare sa stie despre ce vorbeste? (Eventual) A mai facut proiecte similare?
  • All-in-one. Este capabil si interesat sa se ocupe de toate aspectele care tin de consultanta (de la intocmirea dosarului la contractare si ulterior la implementare)? Este uneori dificil sa preiei un proiect in implementare facut de altcineva, fapt pentru care unele firme refuza acest lucru, asa ca recomand sa mergeti cu acelasi consultant da capo al fine.
  • Success-fee. Musai sa lucreze pe success-fee: s-a aprobat proiectul, iti meriti banii, altfel nu. Evident, aici sunt cateva exceptii si paranteze (ex: sunt cazuri in care neaprobarea nu poate fi imputata consultantului sau cazuri in care pe parcurs beneficiarul renunta la proiect), toate tratabile in termeni contractuali si de bun-simt, in mare ideea fiind ca riscul trebuie sa si-l asume si consultantul. Si pentru ca duratele de aprobare sunt mari (au fost si de 2 ani) si pentru ca nu toti consultantii sunt milionari excentrici, exista si o exceptie – un comision mic, platit pentru redactarea documentatiei si acoperirea cheltuielilor de pregatire a proiectului, platibil anterior depunerii sau la momentul ei. Acest comision de redactare poate fi sau nu deductibil din success-fee-ul proiectului.
    In cifre, lucrurile ar trebui sa arate cam asa (pentru un proiect, sa zicem, de 100.000 eur): aprox. 1000 – 1500 eur taxa de redactare, platibila in prima faza (nerambursabila, in cazul nefericit al neaprobarii proiectului; practic, aceasta este suma “riscata” de beneficiar). 4-6% success fee, platibili in momentul aprobarii proiectului spre finantare, din care eu scad de obicei suma primita pentru redactare. Undeva tot pe la 5-6% cheltuielile de implementare (managementul proiectului). Totalul nu ar trebui sa depaseasca 10%. Toate procentele se reduc pe masura ce marimea proiectului creste (la proiecte de peste 500.000 eur, de exemplu, consultanta pentru obtinerea finantarii ar trebui sa fie sub 2%).

Sumele reale sunt mai mici de atat – pe majoritatea programelor de finantare, cheltuielile cu consultanta sunt eligibile, beneficiarul suportand doar procentul de contributie proprie.

Concluzia mea, de practician: este un job fain, imi place. Nu ai timp sa te plictisesti si nu lasa loc la plafonare – azi inveti sa “construiesti” un pod (cu toata hora de avize aferenta), maine poate scrii un proiect pentru o ferma de struti. Responsabilitatile sunt mari, recompensele vin greu dar merita. Piata in domeniu, acum haotica, incepe sa dea semene de stabilizare si cred ca si rezultatele se vor face remarcate. In fond, despre asta ar trebui sa fie vorba – despre cum, cu totii, beneficiari-consultanti-evaluatori-etc, lasam sau nu ceva de valoare in urma.

Tags: , , , ,

6 Comments

Traian Marcu
Oct 8, 2011 at 7:37 am

Salut!
Numele meu este Traian iar blogul tau mi-a fost recomandat de Elena (sotia lui Emanuel Loghin).
Vreau sa fac un Parc de Aventuri intr-o statiune turistica din judetul Suceava, asemanator celui din Brasov iar pentru asta vreau sa accesez fondurile europene nerambursabile 2007-2011.
Vreau sa te intreb pentru inceput daca este adevarat ceea ce am inteles eu:
Fondurile Europene nerambursabile iti acopera circa 60-80% din valoarea proiectului, iar procentul de 20-40% ti-l poti acoperi prin imprumut bancar, girand cu valoarea intregului proiect (adica cu banii europeni). Acest lucru l-am citit pe site-ul: http://www.fondurieuropene2011.ro/?gclid=CITJzcit2KsCFQl-mAodwkhnPQ
Poate imi dai adresa ta de e-mail sa vorbim mai detaliat.
Mult succes!


 
Filip Carmen
May 29, 2012 at 2:57 pm

Servus Allen!
As dori mai multe detalii despre cum sa accesez fonduri pentru un laborator de cofetarie.
Multumesc anticipat!


 
Allen
Jun 21, 2012 at 6:26 pm

Servus Carmen,
Scrie-mi, te rog, la allen_coliban (at) yahoo (punct) co (punct) uk, despre unde ai vrea sa deschizi respectivul laborator (rural/urban, numele localitatii), despre experienta anterioara in domeniu, despre necesarul de finantare. Iti voi raspunde pe email cu detalii.
Numai bine,
Allen


 
Rockabilly Romania
Sep 13, 2012 at 2:35 pm

Salut Allen. Frumos tare articolul. Mi-ar placea sa ne intalnim la o discutie cand gasesti ceva timp :)


 
Allen
Sep 15, 2012 at 11:05 pm

Cu placere. Trimite-mi, te rog, un email cu datele de contact.


 
Rockabilly Romania
Sep 17, 2012 at 10:55 am

Am trimis pe adresa de yahoo mentionata mai sus :)


 

Reply

Copyright © 2017 Allen.ro All rights reserved. Theme by Laptop Geek.