Cum e cu mirajul banilor pentru tineri (”Microintreprinderi pentru tineri”)

Posted by Allen on Feb 23, 2011 in Tara Fagaduintei, ZiDeZi |

coins

Mare valva – statul ofera facilitati si un ajutor de pana in 10000 eur pentru tinerii care vor sa deschida afaceri sub forma de microintreprinderi nou infiintate. Pana aici toate bune, presa entuziasmata si habarnista, guvern minunat!

Daca ne uitam pe normele de aplicare si pe ghidul solicitantului incep sa apara umbrele:
- programul se adreseaza tinerilor pana in 35 de ani, care NU au mai avut o afacere (asociat sau administrator) pana acum. Care-i baiul? Care spirit antreprenorial sta sa asteapta pana la 35 de ani sa se manifeste? Probabil ca o fi util programul asta pentru acei putini tineri cu idei, proaspat absolventi de facultate – norocul lor – sau pentru alti cativa avizi dupa siguranta care au lucrat prin firme pana le-au crescut aripile si acum se simt pregatiti sa ia haturile in maini, insa cei care au avut idei si zvacul de antreprenor cred ca deja s-au luat la tranta cu birocratia si si-au pornit afacerile si fara banii de la stat. Pe ei de ce nu ii avem in vedere? Mai ales ca multi si-au probat deja competenta.
- evaluarea se face exclusiv ONLINE. Adica ai o grila, un algoritm simplu si explicit, asa incat stii ce sa scrii ca sa iei punctaj maxim. Nu conteaza ce vrei sa faci, daca ai studiat sau nu piata, care sunt avantajele competitive etc… nu conteaza nimic, cata vreme te misti repede, ai jumatate din banii de cofinantare, faci afacerea de PRODUCTIE, in mediul RURAL si angajezi MINIM 4 oameni. Restul? Probabil vor muri cu speranta, ca la cum e facut programul nu prea ii vad cu sanse la obtinerea de fonduri (ierarhizarea se face in functie de punctaj si apoi conteaza data depunerii; NICI O EVALUARE REALA A PLANULUI DE AFACERI)
- (aproape) toti cei care m-au solicitat pana acum au avut abordarea “vreau bani” si nu “am o idee”. Se pare ca romanului ii vin ideile in functie de oportunitati si nu in functie de competente si analize elaborate. In aceste conditii ma indoiesc de rezultatele pozitive pe care ar trebui sa le produca programul proaspat lansat.

Am trecut azi pe la Registrul Comertului. Functionari agitati si nervosi plus o gramada de lume pe la cozi. Intr-un colt un domn de la tara care evident nu se incadra in profilul eligibil (avea peste 35 de ani). Auzise ca se dau bani si vroia sa ii faca fiului o firma. Fiul (”antreprenorul”) – absent. Mi s-a facut mila de acest alergator dupa Fata Morgana – fara pregatire sau experienta in lupta cu birocratia, statea umil fara sa fie bagat in seama de cineva, la un alt ghiseu decat cel normal, in vreme ce altii i se bagau ostentativ si continuu in fata. Este suficient de relevanta imaginea?

Ceva din toata agitatia imi spune ca fondurile vor ajunge tot “la cine trebuie” (a se citi copii de parinti cu afaceri, care pot sustine cofiinantarea si au parghiile pentru a se misca rapid) sau se vor pierde. Faptul ca in cateva zile de la lansare s-au inregistrat 700 de SRL-D-uri pare sa confirme prima varianta. Pacat ca obiectivele programului sunt orientate pe cantitate (numar de firme nou infiintate) si nu spre rezultate calitative, neexistand o evaluare in acest sens a planului de afaceri. Pacat.

Tags: ,

6 Comments

Lili
Mar 15, 2011 at 10:52 am

Din cate mi-a zis un prieten care si-a deschis un SRL-D de fapt nu e chiar asa. Aplicatia on-line este de fapt o triere – sunt cateva crieterii pe care le selectezi si apoi ti se da mesajul ca mergi mai departe. (selectiile poate fi facuta de orice ‘antreprenor” cu cel putin 2 neuroni care sa faca sinapse)
Apoi urmeaza etapa de evaluare (care nu este facuta electronic) – verificarea informatilor; logica planului si fezabilitatea lui. Nu cred ca statul (oricat de prost gestionat este) vrea sa dea bani pe afaceri care apoi sa le confiste – unde e profitul?
Lucrurile se complica daca restul de finantare vine din credit – avand in vedere ca banca va aface o evaluare proprie a planului de afaceri si are dreptul de a refuza acordarea creditului chiar daca statul este de acord sa ofere partea lui.
Eu sunt curioasa sa vad cate firme din cele selectionate de program primesc banii si intra pe pe piata. :)


 
Octavian
Apr 5, 2011 at 2:08 pm

Salut Allen,

As dori sa intru in contact cu tine pe acest subiect, mi-a vorbit despre tine o cunostinta comuna… in schimb nu am emailul tau personal… ai putea sa ma contactezi pe privat ?

Iti multumesc,
Octavian


 
Allen
Apr 5, 2011 at 9:17 pm

@Lili: eu nu m-am referit la procedura, ci la modul de acordare al punctajului. Sa inscrii proiectul este simplu, sa primesti finantarea mai putin. Iar prin infiintarea SRL-D-ului tu iti asumi oricum niste lucruri, asa ca statul este acoperit. Sunt curios cum vor arata listele cu beneficiari si ce gen de afaceri vor fi finantate – atunci vom putea trage concluzii.


 
Allen
Apr 5, 2011 at 9:18 pm

@Octavian: Roger! :-)


 
Lili
Apr 21, 2011 at 10:28 am

:) ciudat ca dupa atata vreme de la program nici o stire despre prima firma care a luat finantarea (cand a fost vorba de firmele care au speculat bine sa ia punctajul – a vuit presa on-line) …..


 
Allen
Apr 28, 2011 at 10:52 am

In jud Brasov multe firme sunt “blocate” cu dosarele la CEC. Primele 6 contracte propuse spre semnare au fost din randul celor care si-au asigurat cofinantarea din surse proprii.


 

Reply

Copyright © 2017 Allen.ro All rights reserved. Theme by Laptop Geek.