Despre provocări – epilog

Posted by Allen on Sep 4, 2012 in Curling |

“This is a story of an ordinary little boy named Charlie Bucket. (…) Charlie Bucket was the luckiest boy in the entire world. He just didn’t know it yet.”

Povesteam aici despre provocări, despre pasiuni și despre alegerea propriului drum. Au fost 3 povești care mi-au îmbogățit peste un deceniu din viață, povești care au definit mult din ceea ce sunt eu astăzi. Ultima dintre ele, cea legată de curling, era doar o primă pagină scrisă, dintr-un viitor volum visat.
Toate cele 3 povești au avut numitor comun pasiunea pentru activități care nu au de-a face cu goana după bani, carieră sau statut social. Încheiam prezentarea subliniind importanța de a-ți alege propriul drum și de a te bucura de fiecare pas pe care îl faci. Și plusurile de dezvoltare personală pe care orice pasiune, aparent fără sens si consumatoare de resurse, ți le aduce.

Cumva, toată viața m-am impărțit între “ce vreau” (pasiunile pomenite mai sus) si “ce trebuie” (școală, facultate, apoi job). Am refuzat joburi pentru a putea sa imi petrec iernile pe pârtie, apoi mi-am consumat ani la rând zilele de concediu pentru a alerga, nemâncat si nedormit, prin sălbăticii. Miercurea sau joia era startul în concurs, sâmbăta sau duminica sosirea, lunea înapoi la birou, șchiopătând de la bătături și moțăind prin pauze. Nu reușeau să se împace defel cele doua sfere distincte din viața mea, pasiunile și jobul, lucru semnalat și de către patron. În fine, când curlingul a apărut în peisaj, în plan profesional s-a produs declicul și am devenit freelancer (sau, mai la modă, antreprenor). În continuare planurile au rămas paralele, dar măcar limita o trasam eu.

Poveștile de mai sus vi le-am spus in luna mai, la TEDxYouth@Bucharest. Eram fericit că încă îmi permit să alerg după vise, eram împlinit cu tot ce am încercat și cu tot ce am realizat. Chiar în clipele în care totul părea așezat perfect pe făgașul dorit, viața mi-a dat un bonus neașteptat, menit parcă să recompenseze toată pasiunea investită și să le ofere o altă perspectivă celor care spuneau “ai fi ajuns departe daca depuneai acest efort în carieră”. Dovadă că în orice pui suflet, mai devreme sau mai târziu vei primi si răsplata la care nu visezi.

Revin la citatul din debut. Charlie este un copil care are un vis – să viziteze fabrica de ciocolată a lui Willy Wonka. Miraculos, reușește să obțină unul dintre cele 5 bilete de aur care i-ar fi permis să își îndeplinească visul.
Eu m-am îndrăgostit de curling și de doi ani fac tot ce pot și îmi trece prin cap pentru a-l dezvolta în România. În luna iunie am fost ales, din peste 70 de aplicanti, pentru a fi Competitions & Development Officer la World Curling Federation. Colectiv foarte fain, proiecte motivante – de vis!

Charlie a avut un vis și i s-a împlinit. Eu am obținut un job de vis, transformând pasiunea in loc de muncă.
Charlie știa ce voia și obținând asta a fost “the luckiest boy in the entire world”. Iar eu sunt și mai norocos decât Charlie!

Reply

Copyright © 2017 Allen.ro All rights reserved. Theme by Laptop Geek.