Episodul 3. Metodiștii și puriștii. Povestea Voastră

Posted by Allen on Sep 26, 2012 in JurnalDeTată |

Din episodul anterior: veți fi părinți, iar primele trei luni, cele mai delicate, sunt pe cale să se sfârșească cu bine.

Înainte de a trece mai departe, vreau să discut despre un lucru cu care veți începe să vă confruntați chiar din momentul în care decideți să faceți publică Marea Veste. Este vorba despre un război în care veți fi aruncați fără voie si fără de știre. Este vorba despre războiul dintre metodiști si puriști.

Să explic: începe cu rudele “avizate”, care vor avea grijă să te introducă în sarabanda băbismelor panicarde și va continua, cvasi-constant, cu fiecare “auăleeeeu…”, urmat de tot felul de sfaturi – “fă aia, nu face aia” – și de descrierea unor teorii care să susțină sfaturile. Un fel de “cercetătorii britanici au facut un studiu…”. La început ciulești urechea, încerci să bagi la cap tot, în amănunt, ajungi apoi să notezi. De la un punct însă teoriile încep să se bată cap în cap, moment în care realizezi existența conflictului mai sus menționat. Conflict? Război în toată regula, dacă este să ne luăm după vehemența cu care sunt susținute propriile teorii și, mai ales, combătute toate celelalte.

Dar care sunt taberele?
Metodiștii sunt cei care aleg calea academică. Pentru ei există întotdeauna un medicament, un device sau un doctor care rezolvă orice problemă. Cum, vrei să naști natural? Dar ce, ești în Evul Mediu? Cezariană, cum să te chinui?! Neapărat să faci toate vaccinurile, că nu se știe pe unde te vei întâlni cu țânțarul Anofel sau cu musca Țețe. Formele extreme de metodist-carieriste combat alăptatul, recomandă bonele și revenitul la muncă în cel mai scurt timp.
Puriștii sunt cei care fie aleg noile tendințe bio-eco-naturiste, fie căile pur-strămoșești. Pledează pentru nașterea naturală, fie în apă, fie acasă, cu moașă. Contrazic ce spun doctorii, au tot timpul alternative naturiste sau băbești iar argumentul favorit este “da’ ce, pe vremea bunicii…?”. Contestă vaccinurile, sunt inamicii laptelui praf. Formele extremiste vor naște în propria casă, vor căuta haine de bebeluș doar din bumbac spălat în lacrimi de Panda, copiii vor mânca piure de soia iar mamele vor reveni în câmpul muncii doar cu odrasla atârnând în marsupiu.

Partea bună este că nu există doar alb sau negru, ci un curcubeu întreg de culori. Vei întâlni diverse combinații de teorii, fiecare susținând “unicul adevăr” pentru care pledează. Bine, bine, dar pe cine să crezi?
Aici am avut o revelație. Toți au dreptate! De fapt, după milenii de evoluție, concluzia este că nu avem un singur mod, “corect”, de a ne crește copiii. Și asta e fain – îți dă libertatea să îți alegi propriul drum.
Sfatul meu este acesta: ascultați ce vi se spune, cu amuzament și fără prea mult stress, sfătuiți-vă unul cu altul și alegeți în final doar ceea ce se potrivește cu Povestea Voastră. Pentru că în asta constă toată magia și tot secretul unei familii cu adevărat împlinite – să puteți să vă alegeți viața pe care o doriți și să vă introduceți puiul în ea.
Vă place să călătoriți? Cu siguranță veți asculta de cei care nu văd un pericol în a lua bebelușul pe avion din primele luni. Sunteți genul care vede pericole la tot pasul? Probabil că veți dezinfecta toate clanțele, zilnic, și veți înfofoli copilul în bubble-wrap, sa fie protejat.
Fain e că natura ne permite toate acestea. Putem să ne creștem copiii după chipul, asemănarea și convingerile noastre, oricât de aberanți sau de raționali am fi. Bucurați-vă de șansa asta, râdeți de toate aberațiile pe care le veți auzi (altfel o veți lua razna cu paranoia), alegeți și aplicați ce simțiți că vi se potrivește, vouă și copilului.
Un pediatru, la cursul de parenting, ne recomanda să citim o carte despre sarcină și creșterea copilului. “Nu contează care, contează să fie doar una.” Replica asta mi-a rămas în minte și surprinde esența a ceea ce vreau să spun în acest post.

1 Comment

Florin Grozea
Sep 27, 2012 at 11:58 pm

Excelent sfatul de la final, ce pediatru relaxat!


 

Reply

Copyright © 2017 Allen.ro All rights reserved. Theme by Laptop Geek.