AR

CA2005EcoExplora2007-orientareEcoExplora2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AR. Adica Adventure Racing. Este un sport pe care il practic din 2002 (sau de cand ma stiu, dar fara sa stiu). Sa detaliez…

Istoric
Se spune ca AR a aparut ca o continuare fireasca a tendintelor anilor ‘70 (cand lumea a descoperit joggingul) si ‘80 (cand au capatat amploare concursurile de tip triatlon – inot, alergare, bicicleta). Contextul fiind pregatit, a mai fost nevoie de un om (Gerald Fusil) si de o viziune – admirator al Paris-Dakar si aflat intr-o expeditie in Patagonia, Fusil a avut o revelatie: cum ar fi sa existe un concurs care sa strabata intinderi vaste doar prin forta umana, fara alte mijloace de propulsie? Data fiind diversitatea terenului, sporturile care au devenit ulterior componentele clasice ale AR au fost: orientare/alergare, bicicleta (respectiv mountainbike), vaslit (rafting, caiac…). Date fiind primejdiile, participarea “solo” era prea riscanta, asa ca o alta caracteristica a AR a venit de la sine: competitiile se adreseaza echipelor (de obicei obligatoriu mixte, pentru un plus de spectaculozitate si dramatism). Tot pentru “dramatism” si pentru a testa limitele umane, concursurile au fost definite ca non-stop.
Asa a aparut in 1989 Raid Gauloises, prima competitie moderna de AR.

Prezent
AR la ora actuala desemneaza concursuri non-stop, pe durata a mai multor zile (2-3 in cazul clasic, peste 5-6 in cazul Expedition Races), adresate echipelor mixte (in general 4 persoane, fara “rezerve”), desfasurate intr-un cadru salbatic si care pune probleme de orientare. Intre linia de start si cea de finish membrii unei echipe trebuie sa parcurga impreuna (sa mentina contact vizual) un traseu marcat de puncte de control (CP, check-points), ruta aleasa si strategia depinzand in mare parte de deciziile proprii.
Ca orice definitie, prezinta si exceptii. Astfel, s-au dezvoltat in ultima vreme si concursuri AR care nu sunt non-stop – denumite “stage races”, sunt compuse din etape cronometrate separat, clasamentul fiind alcatuit prin insumarea timpilor, in rest cursa fiind oprita pentru odihna/transfer intre probe. De obicei, AR stage races sunt mai dinamice si mai atletice, nelasand prea mult loc la surprize din partea “amatorilor”. O alta exceptie sunt concursurile destinate echipelor de 2 persoane, fara restrictii de separare pe sexe.
De la cele spuse mai sus exista, evident, multe particularitati pe care le aduce fiecare cursa in parte – atat prin natura probelor (care pot include dintre cele mai exotice, precum calarie, golf, surfing, tir cu arcul, speologie…), cat si prin restrictii de traseu (zone interzise) sau orare (zone care pot fi parcurse doar in anumite interval orare).

Gust
Bine, bine, dar de ce? De ce sa te epuizezi in halul asta? Pentru ce?
Sincer, nu stiu. La primul concurs, la care am mers alaturi de colegii din Echipa de Schi a Politehnicii Bucuresti, cu ganduri de victorie si (destul de) bine antrenati, dupa vreo 2 zile de concurs, tarandu-ne, plini de bataturi si de basici, murdari, nemancati si fara apa neputuroasa (in zona Harghita toate izvoarele erau sulfuroase), ma gandeam in sinea mea – “o porcarie… e ultima data cand particip”. Gandul a disparut abia dupa vreo 2 saptamani, cand a fost inlocuit de amintiri – nimic romantic, doar amintirea chinului si a stransului din dinti, plus situatiile involuntar comice prin care trecuseram (punct culminant: pauza cu fundul gol scufundat in parau, la racoare, gest suprem impotriva usturimii provocate de oparire, urmare a zilelor de mers non-stop). Si un gust… cum ca a fost greu, imbecil, dar mai vrei…
AR creaza dependenta. Nu doar mie, tuturor celor pe care ii intalnesc de atatia ani la concursuri. (Aproape) tuturor celor care l-au incercat macar o data. Este despre TINE, ca om si despre TINE ca membru al unei echipe. Despre limitele tale si despre limitele celor de langa tine. Despre forta fizica si (mai mult) despre forta psihica. Despre zile si despre nopti, despre caldura si despre frig, despre durere si despre bucurie. Despre viata.

Sunt Adventure Racer, membru fondator al echipei NoMad, alaturi de bunul meu prieten Daniel. Povestile, pataniile si succesele noastre le gasiti la http://nomadadventureteam.wordpress.com.

Copyright © 2017 Allen.ro All rights reserved. Theme by Laptop Geek.