Go

go

Nu, nu este vorba de verbul englezesc. Go-ul este un joc, un sport si o arta.

Un joc pentru ca in forma aceasta, ludica, a patruns si in tara noastra – probabil ca unii dintre voi isi amintesc jocurile produse de RECOOP, in perioada de la mijlocul anilor ‘80 cand lumea socializa si se juca mai mult.
Un sport, pentru ca exista Federatie, Campionate Nationale/Mondiale/Europene, cluburi si tot tacamul.
O arta pentru ca asta a devenit si asa este privita acolo de unde a inceput totul – in Asia.

Cu o vechime de peste 4000 de ani, go-ul este mai batran si mai complex decat sahul. Regulile sunt foarte simple, se invata in 5 minute, insa trece o anumita perioada de timp pana incepi sa deprinzi primele elemente de strategie a jocului, punct din care “gustul” incepe sa se dezvolte cu adevarat. Se spune ca “iti ia 5 minute sa ii inveti regulile, insa o viata nu este de ajuns pentru a invata sa joci”. Se mai spune ca “din cele mai vechi timpuri si pana astazi jucatorii nu au avut vreo partida care sa fie asemeni oricarei alte partide. Mereu, fiecare partida va fi altfel…” (Chang Ni).

Ca experienta, apropierea de go pe mine m-a incantat. A fost revelatorie si mi-a dat senzatii stranii. Ca si cand, la 26 de ani, descopar o noua matematica – invat cifrele, apoi adunarea, apoi tabla inmultirii… totul foarte fin gradat, progresiv, gustand fiecare pas si informatie nou-procesata cu trairi revelatorii. A nu se intelege ca ar avea o stransa legatura cu matematica.

Pomeneam, mai devreme, de asiatici. Coreenii, Chinezii si Japonezii sunt cei care exceleaza. Exista jucatori profesionisti, exista scoli in care se pregatesc aspirantii la acest statut – studiul pentru o astfel de cariera incepe de la varste fragede, existand tineri care ajung profesionisti inainte de 16 ani.

Pentru cei interesati sa afle mai multe despre go le recomand seria de anime Hikaru (un pusti care afla intamplator despre go si incepe incet sa progreseze, sub obladuirea unui duh prieten), sau resurse online:

http://www.romaniango.org/
http://saijo-club.com/
http://shusaku.ro/
…wiki, google&stuff. Succes!

Copyright © 2017 Allen.ro All rights reserved. Theme by Laptop Geek.