Vineri am organizat o dezbatere, la Senat, pe această temă https://www.usr.ro/2017/11/17/dezbatere-usr-despre-gestionarea-ursilor-bruni-lipsa-unui-plan-de-management-prelungeste-starea-de-pericol/ . Ieri am fost invitat la RFI, în cadrul emisiunii „Planeta verde”, unde am discutat despre concluziile dezbaterii http://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-99418-cum-prevenim-atacurile-ursilor-seful-comisiei-pentru-mediu-din-senat-cel-mai.
Câteva puncte pe care toate părțile implicate par să fie în acord:
– siguranța oamenilor ar trebui să fie pe primul loc
– suntem mândri că România are cea mai mare populație de urși din Europa și dorim să păstram acest statut
– procedurile de intervenție ar trebui să cuprindă toate măsurile care protejează ursul și să ia în calcul împușcarea lui doar ca ultimă soluție
Unul dintre aspectele cheie ale problemei constă în lipsa unui recensământ real al urșilor – datele privind populația sunt estimative, fluctuând mult în funcție de interesul celui care operează cu ele (de la 3000-5000 și până la 8000-10000 de urși). În aceste condiții, discuțiile despre cât ar trebui să fie cotele de vânătoare pentru a asigura echilibrul speciei sunt lipsite de un fundament solid.
Un alt aspect important este lipsa unei strategii de gestionare a speciei, asumată de către Ministerul Mediului.
Nu în ultimul rând, România este unul dintre puținele state care nu accesează fonduri europene (disponibile prin FEADR) pentru măsuri ce ar putea îmbunătăți prevenția (ex: garduri electrice, câini de pază, dar și studii și analize).
La nivelul Ministerului Mediului există un grup de lucru și am fost informați că strategia privind gestionarea speciei va fi supusă dezbaterii publice până la finalul acestui an. În luna ianuarie va fi depus proiectul pentru finanțarea recensământului populației de urși, estimat a produce primele date relevante peste trei ani de zile. Vom urmări cu atenție îndeplinirea acestor promisiuni și am solicitat oficial Ministerului să organizeze o dezbatere publică pe propunerea de strategie.
O problemă care are nevoie de o soluție mai eficientă este intervenția în cazurile de comportament agresiv al urșilor, procedura actuală de aprobare a intervenției având o durată de ordinul săptămânilor.

Posteaza un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteți utiliza aceste etichete HTML taguri și atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>